Entrevistes del CE Alaior

ENTREVISTA A LITO ALZINA

19/11/2021
Compartir a Pinterest

Començam les entrevistes d'aquesta temporada a ca'n Lito Alzina, que a més de jugar i entrenar el CE Alaior, és un nostàlgic del futbol, i ho demostra obrint-nos les portes del seu racó secret, on guarda innombrables retalls de premsa, fotos i trofeus que formen part de la història del nostre club.

Quina edat tens?

59 anys.

D'on ets?

D'Alaior.

Quina és la teva vinculació amb el futbol?

Vaig començar als 11 anys en els alevins del CE Alaior. Aquell va ser el primer equip de categoria aleví del club. Devia ser el 1973.

I quina és la teva vinculació amb el CE Alaior?

Com ja t'he comentat, la meva vinculació va començar amb 11 anys com a jugador, i a dia d'avui som soci i aficionat actiu, ja que intent veure tots els partits del Regional, en el que juga el meu fill. Des dels meus inicis fins a l'actualitat, he estat jugador del club en totes les categories, destacant les 14 temporades que vaig jugar a 3ª divisió, i també he estat entrenador en diferents etapes de la meva vida.

Ens pot resumir la teva llarga trajectòria?

Com a jugador vaig començar jugant d'interior dret en els alevins, i amb el pas del temps, vaig anar retrassant la meva posició fins que acabà en el lateral.

- A Aleví: vam guanyar el primer campionat que el club va aconseguir en aquesta categoria (1974) amb en Miguel Abad com a entrenador.

- He jugat a totes les categories inferiors excepte a Regional.

- A Juvenil: vam guanyar la lliga (1979-80) amb en Carlos Orfila d'entrenador.

- A vaig debutar amb en Juan Millán i vaug jugar 14 temprades (433 partits oficials), en les que vam quedar subcampions una temporada i tercers una altra. També me'n record que en un parell d'elles vam patir molt per salvar-nos.

- Em vaig retirar el 1994 per edat, i per no voler-me arreossegar pels camps, ja que poc a poc el físic anava minvant.

Com a entrenador he estat a diferents clubs de l'illa, i en tots ells m'he trobat molt a gust i he conegut gent molt sana i noble.

- Vaig debutar en categories inferiors del CE Alaior l'any 1994.

- 1995/1996 vaig ser segon entrenador de n'Elías Noval a l'equip de 3ª.

- 1997, essent entrenador en categories inferiors, en Galdona em va demanar ajuda per a l'equip de 3ª, al que vam aconseguir salvar en la darrera jornada, en un partit contra el Sóller, que va ser campió, amb un gol en el minut 70.

- 1999/2000 vaig fer tàndem a 3ª divisió amb en Ramón Melià, actual coordinador del club.

- 2000/2002 vaig entrenar el Norteño Regional, aconseguint la Copa i un subcampionat.

- 2002/2004 vaig entrenar al CCE Sant Lluis Regional.

- 2004/2005. En "Chiqui" Arévalo em va venir a cercar per a què tornés al CE Alaior a substituir en Pío, per intentar salvar l'equip del descens a Regional. Vam aconseguir l'objectiu a la darrera jornada. Malgrat haver aconseguit l'objectiu, no vaig renovar per motius laborals.

- 2005/2006 vaig fitxar pel CE Mercadal Regional i vam aconseguir el subcamionat davant l'At. Villacarlos.

- 2007/2008 vaig fitxar pel CE Ferreries Regional aconseguint un títol de Copa.

- 2009/2010 vaig fitxar pel CD Menorca Regional.

- 2010/2011 vaig tornar al CE Alaior Juvenil. L'equip de 3 anava molt malament, i vaig haver de donar suport al cos tècnic, que estava dirigit per n'Andújar. Una vegada més, vam aconseguir la salvació.

- 2011/2012 vaig fitxar per la UD Mahón Regional, i aquest va ser el darrer equip que he entrenat per motius professionals, per poder arrancar la meva actual empresa. A més, el meu fill llavors ja començava a jugar, i preferia, en el poc temps lliure que tenia, anar-lo a veure jugar a ell.

Com et vas enfrontar a la teva retirada?

La de jugador va ser per edat i pel físic, que ja es feia notar. Ho vaig meditar al llarg de tota una temporada, i no va ser gens traumàtica perquè a la temporada següent ja estava a les banquetes com a entrenador. La retirada com a entrenador va ser per veure jugar al meu fill, i per temes laborals, per la qual cosa tampoc va ser traumàtica. A dia d'avui, ja tenc molt clar que no tornaré a entrenar.

Segueixes vinculat al club?

Sí, com a soci. Em vaig fer soci sent jugador, i avui en dia encara ho som, i sempre que puc, vaig veure jugar en Marcel, el meu fill, que juga en el Regional.

Quin és l'entrenador que més t'ha marcat?

Sent jugador, en Millán i en Galdona, i com a entrenador, n'Elías Noval, que va ser qui em va donar l'alternativa i va creure cegament en jo.

Quin és el jugador que més t'ha marcat?

Com a jugador en Lorenzo Fernández, una tècnica excelsa; va jugar en el CE Alaior provinent del Sporting Mahonés. Com a entrenar es difícil de dir, perquè he entrenat a molts equips i jugadors.

Quin és el company que més t'ha marcat?

Per on he anat he trobat gent que val molt la pena, i se'm fa difícil destacar-ne a un per damunt un altre.

A quin rival destacaries?

Sense cap dubte, a en Lluís Viroll qui, malgrat haver estat company meu, va ser un rival molt mal de marcar.

Quina és la major alegria que t'ha donat el futbol?

Sense cap mena de dubtes, les salvacions de categoria el 2004 i el 2010. I també les 4 finals de Copa jugades a Regional, malgrat haver-ne perdut dues.

Quina ha estat la major frustració que has viscut en el món del futbol?

Frustració no, però sí decepció. Entrenant al CE Ferreries, perdre la llga en el penúltim partit en el 2008. Malgrat tot, vam aconseguit la Copa.

Com veus el futur del CE Alaior?

Aquesta temporada hi ha una opció molt positiva per jugar el Play-Off d'ascens a 3ª divisió, perquè el jugaran els 4 primers. El club té una ocasió d'or per tornar a 3 divisió. Aquesta temporada veig a l'equip igual de perillós ofensivament que la temporada passada i a més, ha millorat molt en defensa. Primer hi ha que aconseguir-ho en el camp i després estarà en mans de la directiva decidir se es pot o no. Crec que per història el club mereix ser a 3ª. L'afició ha anat a més; amb el darrer descens es va anar apagant una mica, però poc a poc es va recuperant, i es veu a Los Pinos més alegria.

Quina és la teva opinió sobre el futbol a Menorca a dia d'avui?

Les categories juvenils nacionals són precioses; és una pena que el CE Alaior no pogués mantenir-la. Estaria bé poder-la recuperar. En quant al Regional, m'agradaria poder veure com pujam a 3ª.

Diferències entre el futbol a Menorca de la teva època i el de l'actualitat?

Avui hi ha molts esports a triar, antigament només podies jugar a bàsquet o a futbol i avui hi ha una sobreoferta. També hi ha el problema que en categoria Juvenil perdem molts de jugadors perquè se'n van a estudiar. Abans no era fàcil anar a estudiar. Una altra diferència abismal és la qualitat dels terrenys de joc: a la meva època només hi haia gespa (natural) a tres camps de Mallorca (Constància, RCD Mallorca i Poblense). Avui tots tenen gespa artificial i açò facilita molt la pràctica del futbol.

Què els diries als petits que van cada capvespre a entrenar al CE Alaior?

Que disfrutin i que és important socialitzar mitjançant la pràctica de l'esport. L'esport d'equip et du a fer amistats per a tota la vida.

Després de tantes temporades vinculades al club, hi ha alguna anècdota destacable?

D. Santiago Pons Quintana - DEP - ens va regalar un parell de sabates de la marca Pons Quintana a casacun dels integrants de la plantilla de 3ª divisió per haver-nos classificat per jugar la primera ronda de la Copa del Rei.

Quines són les teves aficions?

La família i veure futbol. El partit de l'Alaior Regional de cada setmana no me'l perd, i a més, algú altre partit atractiu de Regional o 3ª també m'estira, si la família m'ho permet, perquè ja els vaig treure molt de temps en la meva època de jugador i entrenador.

Per acabar, m'agradaria recordar la feina de totes aquestes persones que van fer una pinya: Toni Barber ("Matutano") - DEP - Nito Guasch - DEP - Sebas ("Sebo") - DEP - i Otto Reurer - DEP -, que malauradament ja no són amb nosaltres, i també als que encara ens acompanyen con en José Carreras, Diego Rossi, Toni Alonso, entre molts altres.

Moltes gràcies, Lito, per obrir les portes de ca teva a aquesta revista, i per explicar-nos trossets de la teva història, vinculada al CE Alaior.

Compartir a Pinterest
Etiquetes

Categories