Història del Club Esportiu Alaior

La història del nostre club

MÉS DE 75 ANYS ENTRE LA COMPETICIÓ INSULAR I BALEAR (des de 1942)

INICIS DEL FUTBOL A ALAIOR

En la dècada dels anys 20 del passat segle Alaior va arrencar en l’aspecte de la pràctica del futbol, hem de dir que abans ja hi havia hagut qualque participació puntual.

Els dos clubs que van arrancar l’activitat d’aquest esport, C.D. Alaiorense i Alaior C.F, varen ser els primers clubs registrats que aquesta població va tenir en competició, els quals a finals d’aquesta dècada van deixar les activitats.

 

REORGANITZACIÓ

La difícil vivència dels dos clubs inicials, va provocar la unificació d’aquests, que van acordar la seva fusió i van fundar el actual Club (CD Alayor/CE Alaior) l’any 1934, però per les circumstàncies socials van motivar la no participació en competició oficial fins 1942.

 

INICI EN LA COMPETICIÓ OFICIAL

Els inicis del club en competició oficial van ser brillants, ja que en poc temps (2ª i 3ª temporada), s’aconseguí el títol de Campions de Menorca, i açò va donar un gran impuls de aquest esport en la població i, a la vegada, va motivar un nou repte; la celebració de grans partits en les festes patronals de Sant Llorenç

 

EL REGIONAL

Les vint-i-vuit temporades en aquesta categoria insular, han suposat tres èpoques de l’equip representatiu en la competició, la primera va del 1942 fins el 1954; la segona del 1968 al 1979 i l’actual, del 2012 a dia d’avui. En el primer tram es van aconseguir tres títols 43/44, 44/45 i 47/48, i la Copa del 49/50. En la segona època, 1968/1979, se sumaven la Copa del 68/69, la Lliga del 1969-1970, any que van fer doblet amb la Copa d’aficionats. La dècada dels 70 va suposar el títol de lliga a la temporada 73/74 i la final de Copa en la 76/77.

En el període actual (des de 2012), el club acumula un doblet amb Copa i Lliga 15/16 i Copa la temporada 16/17.

 

LES SET FASES O CAMPIONATS DE BALEARS

El debut en aquestes competicions va arribar a la temporada 1943/1944 amb la confrontació davant el CD España de Llucmajor amb un 8-2 a Mallorca i un empat a 2 a Los Pinos, per després jugar-se el subcampionat a partit únic amb un 4-1 a favor de la UD Poblense. La experiència de conèixer la diferència de potencial amb el futbol mallorquí, va ser motiu d’un canvi per a la següent participació. A la temporada 1944-1945, contra el CD Manacor, aquest va aconseguir les dues victòries, però amb registres més reduïts (2-0 a Manacor i 0-1 a Los Pinos). La tercera experiència va ser la temporada 1947/1948 quan a Mallorca la UD Poblense aconseguia una àmplia renda (6-1), mentre que a Los Pinos els blanc-i-negres van estar a punt d’aconseguir la gesta de remuntada, que va quedar a només un gol (4-0).

En el segon període de la regional/aficionats de Menorca, va haver-hi participació en Aficionats de la temporada 1969/1970, en què van tenir l’eliminatòria amb el CD Constància d’Inca, amb golejada a Inca (4-0), i a Los Pinos hi va haver la possibilitat de remuntada, que va tornar a quedar a un gol, amb 4-1. Aquesta temporada 69/70 se va repetir eliminatòria, aquesta vegada per l’ascens a la 3ª divisió, amb el CD Collerense, que se va decantar a favor de l’equip mallorquí per 2-4. La temporada 1973-1974 se canviar el sistema fase, amb la disputa en forma de lligueta, en la qual van participar UD Poblense, CD Constància i SD Portmany d’Eivissa. El títol i l’ascens va ser per l’equip de Sa Pobla. La darrera participació va ser la temporada 2015/2016, en la qual la primera eliminatòria va ser amb el CD Gènova amb un magnífic (0-4) a fora camp, i a Los Pinos 1-0. Després es va disputar la final amb el CD Son Cladera amb un (1-0)  a Palma i un empat sense gols a Alaior, resultat que no ens va permetre tornar a tercera divisió.

 

LA TERCERA DIVISIÓ

Les 47 temporades en aquesta categoria, van posar el volum en el temps més ample de la participació futbolística del Club al llarg de la seva vida. Va ser l’estiu de 1954 quan va arrencar la participació en aquesta categoria, després de la reorganització nacional de la 3ª Divisió, que es va fer a nivell de sub-grup Menorca durant tres temporades, per després arribar a les 11 actuacions a nivell interinsular. La segona participació va ser la més llarga (33 temporades) i continuada a nivell de l’entitat en el grup Balear (1979-2012). D’aquestes dues etapes en la segona es van aconseguir els millors registres esportius, amb una tercera posició i un subcampionat (temporada 1988/1990),  que va suposar la màxima fita en la categoria. Més de 70 clubs diferents entre les quatre illes (Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera) han estat els participants en les 33 temporades, una gran versatilitat que han multiplicat els contactes esportius i socials del nostre club amb el futbol del nostre arxipèlag.

 

ELS JUVENILS I AFICIONATS

El futbol juvenil arrencà oficialment a Menorca als inicis de la dècada dels 50, i el CE Alaior va ser un dels participants en la seva implantació. En la dècada dels 60 van arribar els primers èxits esportius amb els corresponents campionats de Menorca i les participacions en els partits del campionat de Balears, el que suposava un repte. Aquestes participacions s’han anat repetint en diferents temporades de cada  una de les dècades, sent en la de les noranta les de major esplendor, aconseguint el títol balear i el conseqüent ascens i debut en la Divisió d’Honor Nacional. Una participació mínima però molt ben recordada pel gran ventall d’horitzons recorreguts fora de les illes.

En la dècada dels setanta va començar la competició d’Aficionats, amb una participació que es va perllongar fins a finals dels vuitanta. En aquesta categoria, el CE Alaior va tenir una participació irregular, ja que corresponia al segon conjunt del Club, a l’estar el primer en la 3ª Divisió. Els seus resultats anaven en funció de l’objectiu de fer un pla de preparació de jugadors per poder fer el salt a la lliga autonòmica, però tot i així varen ser prou competitius.

 

EL FUTBOL BASE

A mitjans dels seixanta i mitjançant el “Frente de Juventudes”  es va iniciar la competició en categoria infantil i en els 70 la d’alevins, per després anar incorporant els cadets, benjamins, Futbol-7 i les escoles d’iniciació en successives èpoques. La participació en aquestes categories del futbol base ha anat augmentant, i cada vegada han estat més nombroses i també han donat continuïtat a l’estructura del Club i la formació de les directives, al temps que s’ha estructurat amb un progressiu augment de tècnics.

 

EL FUTBOL EN LES FESTES I TORNEIGS

La dècada dels quaranta i cinquanta Alaior fou el centre insular del futbol en els estius, amb les continues arribades de jugadors de les més altes categories nacionals i internacionals, que a nivell individual o en equips, gaudien d’uns dies d’estància a l’illa i participaven en els partits de Sant Llorenç.

RCD Español, R. Zaragoza, Hongria (amb Kubala d’estrella), Valencia CF, San Andrés, At. Baleares, CD Constància i altres, així com combinats nacionals i equips, que s’oferirien junt amb participacions individuals enviades des d’Alaior amb, César, Ramallets, Puchades, Zarra, Nito Bagur, Gonzalvo, Seguí, Sócrates i molts d’altres de la pròpia Menorca, que van fer les delícies del joc del futbol a tota Menorca

L’any 1957 hi va haver una altra gran trobada amb la visita del FC Barcelona, i el retorn de Kubala, encara que per l’agenda aquest partit fou disputat al febrer en vers de l’estiu.

Al llarg dels anys, es va seguir amb els tradicionals partits de festes, que ja han arribat a 119, però els contrincants foren en la seva majoria insulars (UD Mahón, CD Menorca, At. Ciutadella, Sporting Mahonés i CE Ferreries), i entre mig s’han jugat partits contra el RCD Mallorca, Real Madrid ( 3ª Div.), RCD Español Juvenil, combinats de veterans i altres convidats en dates puntuals.

Fora dels equips sènior, també el futbol base, juvenils i infantils i puntualment altres categories, ha estat presents en partits dels dilluns o durant la setmana de les festes patronals.

 

TORNEIGS CELEBRATS I PARTICIPATS

El CE Alaior ha organitzat torneigs a Los Pinos en diferents períodes, en general amb equips de Futbol Base (cadets, juvenils i altres), vinguts des de fora de l’illa i també altres insulars. Hi ha hagut també participació en el Torneig Illa de Menorca amb l’equip de 3ª Div., i s’han celebrat diferents finals insulars i autonòmiques en el camp de Los Pinos, i en altres indrets de Menorca o fora de la nostra roqueta.

 

JUGADORS, TECNICS I DIRECTIUS

La participació de jugadors ha estat marcada sobretot pels futbolistes locals, als quals se n’han anat afegint altres procedents d’altres poblacions de Menorca per reforçar l’equilibri esportiu i representatiu de l’entitat. Puntualment han col·laborat jugadors de fora, per estar fent el servei militar a l’illa i alguns poquets contractats en moments puntuals per l’equip representatiu del club.

La participació individual se podria estructurar en unes 5000 persones diferents que han participat baix el nom CE Alaior, amb una ràtio de repetició d’unes 5 temporades de mitjana. En l’actualitat i pel gran augment del nombre d’equips en les diferents categories, podríem dir que aquestes estimacions van en augment.

La representativitat tècnica es bàsicament local, ja que, excloent algunes temporades amb contractacions dels tècnics del primer equip de fora d’Alaior, la resta són alaiorencs, que inicialment eren aficionats amb la credencial d’haver practicat aquest esport. A partir de l’inici d’aquest segle tots els membres del cos tècnic del club tenen alguna titulació oficial formativa.

Les 17 direccions/presidències que ha tingut aquest club es poden distribuir dos cicles, dos terços de la història (49 de 75 anys), han estat ocupades per 15 presidents, el que equival a una mitjana de 3 anys (temporades) cadascun, mentre la resta (26/75) l’han ocupada dos presidents Cristóbal Vinent Gomila (16 temporades) i Antoni Alzina (l’actual President, des del 2007).

 

CAMP/ INFRAESTRUCTURES

El camp de Los Pinos, com a base singular del desenvolupament dels partits des de 1923, ha estat el punt bàsic de les activitats i celebracions. En el transcurs dels anys, el camp ha tingut diferents remodelacions, des del tancat del perímetre de joc, passant per la construcció dels seients laterals, les diferents remodelacions dels antics vestidors, la construcció de la pista actual d’entrada, on abans es celebraven els partits de bàsquet i altres modalitats, la construcció de la zona de la grada coberta i vestidors davall d’aquesta, també la il·luminació que permet celebrar partits els capvespres, fins a les darreres grans remodelacions que han estat la instal·lació de la gespa artificial, col·locada per primera vegada el 2001 i renovada el 2017.

Totes aquestes variants han estat essencials pel seu desenvolupament, també  van haver d’acollir a la dècada dels seixanta  per seguretat vial els pins de la antiga carretera, quedant dins l’interior del recinte, donant el nom al camp de Los Pinos.

 

LA MASSA ESPORTIVA DEL CLUB I LES SEVES ACTIVITATS SOCIALS

La massa social ha estat molt fidel al seguiment dels esdeveniments del futbol i del seu equip, el que ha fet possible grans participacions en diferents períodes, així com ha recolzat les activitats complementàries del club. Els punts àlgids d’afiliació foren la dècada dels cinquanta i vuitanta, on el futbol va florir en gran esplendor. A les festes patronals i actes socials, el club sempre ha comptat amb els seus seguidors locals o vinguts de fora d’Alaior per recolzar les seves actuacions i serveis.

 

EL RECOLZAMENT INSTITUCIONAL I FEDERATIU

La primera institució local (Ajuntament), sempre ha donat suport a la implicació social del CE Alaior, cuidant i remodelant les seves instal·lacions, així com el recolzament en les possibilitats de serveis i activitats complementàries pel suport del club i els seus esportistes i socis. Amb l’arribada de la nova situació institucional, Consell Insular de Menorca i Govern Balear han seguit el camí local, donant també suport a les actuacions de l’entitat blanc-i-negra.

Per part federativa, Alaior ha tingut sempre una bona consideració per ses seves llargues participacions competitives, i també des de la matriu del Club han sortit importats homes que han format part de les directives i comissions federatives, tan dins la Delegació Insular (JIM), com la Balear (FFIB), i també en la RFEF, amb la corresponent col·laboració.

Compartir a Pinterest