Entrevistes del CE Alaior

ENTREVISTA A PACO PEREA

30/11/2023
Compartir a Pinterest

*Entrevista per en Paco Mercadal.

Aquest mes, gràcies a Rètols Irla, ens centrarem en un personatge, Paco Perea Villalonga, que ho ha estat tot en el CE Alaior: secretari, directiu, recopilador de la història del Club, col·laborador amb els medis de difusió... A més, durant molts anys ha seguit lligat al Club aportant els seus consells quan li ha estat requerit.

Aquesta entrevista està centrada en la col·laboració del personatge amb el Club, però no podem oblidar que l’activitat de Paco Perea ha excedit, en molt, al treball realitzat en el CE Alaior. Abans de començar l’entrevista, intentarem fer un breu recorregut per la seva activitat esportiva per altres senderes de l’esport menorquí.

Bastarà ressenyar la seva important participació en: Federació Balear de Futbol, Real Federación Española de Fútbol, Servei Municipal d’Esports, Futbol Popular, Grup Voluntaris Esportius/Olimpíada de Barcelona, Futbol Sala, Organització 75 aniversari Camp Los Pinos, Universiada Palma 99, Gestió en la col·locació de gespa artificial, Gerència del Pavelló Menorca, Coordinació IGA Menorca, Festes, protocols i serveis generals Ajuntament d’Alaior, Fundació Penya Valencianista, Fundació Associació Històrica Futbol Menorquí, i com no, fundador, guia i conductor de la revista Alaior Esportiu que va néixer d'una proposta particular seva, i que inicialment va comptar amb la col·laboració de sis persones més del poble. La publicació es va mantenir durant vint anys (1988 - 2007). Durant aquest temps es van editar 847 números. Des de 2007 es publica en format digital.

Dit tot açò ens centrarem en la seva trajectòria en el CE Alaior, que és el que ha motivat aquesta entrevista.

 

Tenc entès que de jove no vas jugar al futbol. Sent així, com et va venir aquesta afició de treballar en l’organització esportiva?

M’agradava molt el futbol i quan en Bernat Pons Casals em va sol·licitar col·laborar amb el CE Alaior vaig voler provar en la part administrativa. 

 

A quina edat vas començar a col·laborar amb el Club? 

Als 18 anys (1972), quan van acabar de fundar la Penya Valencianista. 

 

En quines facetes hi vas començar a treballar?  

Primer com a secretari, però en veure que els arxius estaven molt abandonats en caixes de cartó, vaig començar a recopilar i arxivar els mateixos, va ser una llarga feina, ja que estaven bastant abandonats i en situació perillosa de perdre’s. 

 

Quant temps hi vas estar lligat d’una manera continuada en el Club?

De 1972 a 1985, ja que havia estat elegit per a ser vice-president de la FFIB i no vaig considerar ètic ocupar els dos càrrecs, encara que fos compatible.

 

Després de la teva etapa de directiu i col·laborador múltiple, durant molt de temps has seguit col·laborant d’una manera totalment altruista, per ajudar a resoldre les dificultats que es van presentant en el Club, fet que ha motivat que aquest, en la seva revista anual d’enguany se n’hagi volgut fer ressò... 

Jo sempre he fet totes les meves participacions en el futbol i entitats esportives de manera altruista, tant de secretari com de col·laborador. Les meves feines han estat amb s’Alaior i tots els restants clubs de Menorca i alguns de fora de Menorca, de forma desinteressada i atenent les peticions de consultes, i consider que encara hagueren pogut ser més en alguns moments. 

 

A més dels purament esportius, has col·laborat en altres apartats del Club...

En tot allò que m’han consultat he posat el meu coneixement per intentar cercar solucions al tema.   

 

Durant la teva col·laboració t’has trobat amb molts i diferents personatges que han estat determinants en la història del Club. Ens podries fer una estimació personal dels més significatius?

Si, clar. Els presidents Miquel Juanico, Idilio Paul, Cristòfol Vinent, Llorenç Janer, Antoni Marquès, Bernat Pons Casals, José Ros, Txiqui Arévalo i Antoni Alzina, amb cada un dels quals he mantingut col·laboracions i aportacions per afavorir el club, així com també ho he fet amb diferents directius en cada una de les juntes directives.   

 

Al llarg de tots aquests anys d’activitat, has tingut ofertes per anar a treballar fora de Menorca?

Si, però sempre les he declinat per considerar que podia fer feina a Menorca i en especial a Alaior.

 

Podries definir amb quin tipus d’activitat és en la que més a gust t’hi has trobat?

L’estadística i la d’escriure o xerrar de l’organització esportiva, sigui de futbol o altres esports.

   

Tens alguns records especials que t’hagin quedat impresos en la teva memòria?

Molts... El cas de l’agressió a en Bià Sans, els incidents del partit Alaior-Calvià, l’organització del 75è Aniversari del Camp “Los Pinos” amb el R. Mallorca, les assistències a Madrid a les reunions de la RFEF, la lluita amb el secretari de la FBF, l’organització del primer partit internacional oficial a Menorca (España-Alemanya Sub-20) i molts altres.    

 

Com veus el nostre CE Alaior en l’actualitat?

Al veig bé, encara que en algunes coses es podria millorar i tenir més present la història del Club.  

 

I a la Tercera Balear, quin futur li endevines?

La tercera sempre tindrà futur, ja que és una categoria dins el context de l’estructura nacional/autonòmica, encara que sempre tindrà enemics externs que s’han d’esquivar per poder seguir endavant.    

 

I, per acabar, com veus els moments que està travessant el futbol a Menorca?

Preocupant, ja que Menorca ha viscut els darrers deu anys amb una JIM amb poca dinàmica i  falta de organització entre clubs, que fa que no estiguem al punt que es mereix. Esper que amb la nova presidència de la JIM i de la mà de tots el clubs i amb una bona coordinació, es pugui remuntar el punt en què estem. Tenim deficiències en instal·lacions, en gestió estructural, en formació de directius, en col·laboració difusora general, en serveis complementaris i altres que es tindrien que posar en marxa el més abans possible per reactivar el futbol representatiu.     

 

Molt agraïts, Paco, per la teva bona disposició, i et desitjam una feliç i llarga jubilació.

Categories